Forstå forskellen mellem Domæne, Webhotel og WordPress
Forstår du ikke helt forskellen mellem domæne, webhotel og WordPress, og føler du dig lidt fortabt i junglen af tekniske termer? Så er du ikke alene!
Derfor har jeg lavet dette indlæg, som tager dig en hurtig tur igennem den teknologiske labyrint, så du bedre forstår, hvad begreberne og ordene betyder. Så bliver du lidt stærkere i din forståelse af din egen online tilstedeværelse.
Forskellen mellem domæne webhotel og WordPress – og hvad du skal bruge det til
Hvad er et domæne?
Forestil dig, at din online tilstedeværelse er som en fysisk butik. Domænet er som butikkens adresse. Det er den adresse, du cykler hen til, når du vil kigge på produkter eller købe noget – og en adresse på internettet (en URL) ser sådan ud https://minbutik.dk. Når det tastes i det øverste felt, og du taster Enter, så finder du butikken. Domænet (adressen) købes hos dem, der før i tiden hed DK Hostmaster, som nu hedder punktum.dk. Typisk, når du opretter en hjemmeside hos en webhotel-udbyder, kan du oprette dit domæne hos dem samtidig. Men det er stadig Punktum der får “lejen af adressen” (1 gang om året) af dit Webhotel hvis du køber det af dem. Og hvad et webhotel er, det kommer lige nedenfor.
Pro Tip: Vælg et domænenavn, der er let at huske og som relaterer til din virksomhed. Helst ikke noget med bindestreger eller tal, da det skaber mere forvirring end gavn. Dine kunder skal kunne finde dig nemt og hurtigt – og før de finder konkurrenten (som forhåbentlig har brugt bindestreger og tal).
Hvad er et webhotel?
Et webhotel er selve grunden, hvor din butik skal bygges. Du får lov at vælge, hvad din adresse skal hedde (domænet), men den adresse skal placeres et sted. Den bliver placeret på din grund, som du lejer af en webhotel-udbyder som f.eks. Simply.com. Derfor skal din grund have en plads på internettet, og det får den på en server. Her bliver alle dine filer og data opbevaret. Det sørger dit webhotel for. Uden et webhotel ville din hjemmeside ikke have et sted at bo. Så ville adressen bare svæve rundt i luften (eller cyberspace).
Pro Tip: At vælge et godt webhotel er som at vælge en god grund, der er stabil og ikke skrider i havet for eksempel. Det gør en stor forskel for dine besøgende, at din hjemmeside ikke er langsom og ej heller lukket (nede) pga. midlertidige driftsforstyrelser hos dit webhotel. De kommer ikke igen, og du virker utroværdig.
Hvad er en hjemmeside?
Din hjemmeside er selve butikken. Det er her dine kunder kommer ind og kan se, hvad du har på hylderne. Her er det vigtigt, at dine produkter eller ydelser er flot og attraktivt præsenteret, og med den info der skal til for at de ønsker at købe hos dig. Når folk besøger din hjemmeside, skal de kunne finde det, de søger, ligesom i en velorganiseret fysisk butik.
Pro Tip: Sørg for, at din hjemmeside er bygget op brugervenligt, så den er nem at navigere rundt på. Det gør selve kunderejsen meget mere behagelig.
Hvad er WordPress?
Hjemmesiden skal bygges på et fundament, fuldstændig som en butiks ejendom eller et hus. Her på fundamentet har du mulighed for at lave vægge og rum til de forskellige produkter, du sælger. WordPress (som du sikkert har hørt om) er fundamentet og de vægge, der holder sammen på din butik. WordPress holder sammen på din hjemmeside og skal vedligeholdes, som et hus skal. Du kan bygge lige så mange rum, som du har lyst til. De forskellige rum er Sider, som du tilføjer i WordPress. Derudover er WordPress et GRATIS værktøj, som hele tiden bliver opdateret. Hos de fleste webhotel-udbydere kan WordPress installeres med et enkelt klik. Du behøver altså ikke at downloade programmet først og installere det.
Wordpress er et magisk værktøj, og der findes et hav af plugins, som du kan hente (både gratis og betalte) som kan få din hjemmeside til at gøre alt det du ønsker. Det gør hele byggeprocessen meget let – men min anbefaling er, at du får nogen til at vise dig rundt, og forklarer dig hvordan det fungerer, enten mig eller YouTube. Det er lettere hvis du forstår det før du begynder at bygge – så det ikke ender i et værre byggerod.
Indretning af din butik
Hvordan din butik online kommer til at se ud, afgør du, i det der hedder Tema i WordPress (Theme, hvis du har den på engelsk). Der findes rigtig mange temaer at vælge mellem. Der er både gratis og betalte temaer. Desuden er der lavet diverse visuelle buildere, som det hedder, hvor du visuelt kan se, hvad du bygger, når du bygger. Her skal du slet ikke kode. De mest brugte er Divi og Elementor. Man køber sit tema, downloader det og installerer det i sin WordPress.
Fun Fact: Over 40% af alle hjemmesider på internettet bruger WordPress. Fordelene er, at du ikke betaler for det, og det har uanede muligheder. Du er mere begrænset hos udbydere som Wix og Squarespace, hvor du lejer pladsen til din hjemmeside, og hurtigt og nemt kan bygge det op visuelt, men når du bliver begrænset af mulighederne der, kan du ikke flytte din hjemmeside over i WordPress. Så skal du starte helt forfra – som om hele din butik med al indretning og produkter blev revet ned, og du skulle bygge en helt ny butik fra bunden et andet sted.
Hvorfor er det vigtigt at forstå forskellen mellem domæne, webhotel og WordPress, og hvad de hver især kan?
For At forstå forskellen mellem domæne, webhotel og WordPress er som at forstå, hvordan din butik fungerer. Når du ved, hvordan de forskellige dele virker og spiller sammen, kan du træffe bedre beslutninger for din virksomhed. Dine kunder skal nemt og hurtigt kunne finde dig; derfor skal du vælge det rigtige domæne. Din hjemmeside skal være stabil og ikke gå ned, for så smutter de besøgende og vender ikke tilbage. Derfor skal du vælge et webhotel der er stabilt. Du skal vælge det rigtige tema i WordPress, så du nemt og hurtigt kan optimere din side hvis du får nye produkter eller sider hvis du har nye ydelser der skal både tekst og billeder på. Du skal også lære at forstå WordPress så du kan installere plugins osv der feks kan gøre din hjemmeside hurtigere. Mere om det i blog-indlægget om WordPress.
Når du har styr på den fundamentale teknik, bliver det lettere for dig at få kunder, og derved øge din omsætning.
Afslutning
Jeg håber, at du med dette indlæg har fået en forståelse af, hvad forskellen på domæne, webhotel og WordPress er. Men, hvis du stadig er i tvivl, så tag fat i mig, så hjælper jeg dig gerne med at få styr på det. Kontakt mig her, og vi kan booke et gratis og uforpligtende møde, hvor vi kan se om jeg kan hjælpe dig videre. Hvis du helt vil slippe for at sætte dig ind i al teknikken, så kan du overlade det hele til mig, så du får mere tid til at lave det du ELSKER at lave i din forretning.
Kæmpe held og lykke uanset hvilken du vælger!
0 Comments